Sborovna vyhrála Cenu diváků LUX!

16. dubna 2024

Film Sborovna německého režiséra Ilkera Çataka získal v úterý na slavnostním ceremoniálu v jednacím sále Evropského parlamentu v Bruselu Cenu diváků LUX 2024.

Film, vyrobený v Německu, vypráví příběh o Carle, mladé učitelce na střední škole, která se od svých kolegů liší svým idealismem. Když série nevyřešených krádeží naruší atmosféru mezi učitelským sborem, Carla se rozhodne věc prošetřit. S pomocí skryté kamery a k překvapení všech odhalí zloděje, ale její odhalení uvolní síly, které se vymykají kontrole a postaví Carlu před neřešitelné dilema.

Mike Downey, čestný prezident výběrové komise LUX a předseda Evropské filmové akademie, uvedl: „Všichni nominovaní jsou z našeho pohledu vítězi a všechny filmy upozorňují na skutečnost, že kinematografie nejen podporuje představivost, ale také ukazuje náš svět z různých úhlů pohledu a má moc rozšířit naši vizi a myšlení. Stačí se podívat na pět kandidátů na letošní cenu – skvělá umělecká díla, která jsou rozmanitá, zábavná a společensky angažovaná ve světě, ve kterém žijeme.“

Spoluscenárista a režisér vítězného filmu İlker Çatak, spisovatel Johannes Duncker a producent Ingo Fliess uvedli v prohlášení: „Upřímně děkujeme našemu publiku a váženým členům Evropského parlamentu. Jsme hluboce poctěni širokým přijetím našeho filmu mezi diváky v Evropě i mimo ni. Toto uznání podtrhuje zásadní roli učitelů jako neopěvovaných hrdinů naší společnosti. S nejvyšší úctou jim toto ocenění věnujeme.“

Dalšími filmy, které se dostaly do užšího výběru ceny, byly: „20 000 druhů včel“ španělského režiséra Estibalize Urresola Solagurena, „Spadlé listí“ finského režiséra Akiho Kaurismäkiho, „Na lodi Adamant“ francouzského režiséra Nicolase Philiberta, „Sesterstvo z kouřové sauny“ od estonské režisérky Anny Hintsové.

Vítězný film byl vybrán prostřednictvím hlasování veřejnosti a europoslanců. Jsme šťastní, že jsme jej mohli v rámci DEF představit našim divákům a blahopřejeme tvůrcům!

Mohlo by vás dále zajímat
Partneři