Vítězné filmy soutěže 31. DEF

9. dubna 2024

Na mezinárodním festivalu Dny evropského filmu (DEF) byly dnes slavnostně předány v pražském kině Přítomnost festivalové ceny.

Hlavní cenu BEST FILM DEBUT získala maďarská režisérka Katalin Moldovai za drama Bez dechu (Without Air). Film sleduje příběh učitelky literatury, jež doporučí studentům příběh o vztahu básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina a vzápětí je rodiči obviněna z homosexuální propagandy.

Cenu BEST MUSIC FILM obdržel režisér Mikel Cee Karlsson za snímek Tygr v ráji, který je originálním portrétem indie folkového písničkáře José Gonzáleze na pomezí fikce a dokumentu.

V porotě hlavní soutěže debutů DEF zasedli herečka a kurátorka projektu Terapie sdílením Ester Geislerová, ředitel a spoluvlastník artové distribuční společnosti Aerofilms a spoluvlastník a provozovatele kin Aero, Světozor, Oko a Bio Central Ivo Andrle a producent Jakub Jíra.

O cenu v kategorii evropský debut roku se ucházelo celkem šest snímků. K výběru vítězného filmu Bez dechu (Without Air) Katalin Moldovai uvádí porotce Ivo Andrle: „Přestože režisérka nesahá po velkých okázalých gestech a soustředí se především na konkrétní situaci konfliktu mezi oblíbenou učitelkou a rodiči jejich studentů, dokáže diváka naplno vtáhnout do gradujícího dramatu. Děj filmu je usazen v aktuální společenské situaci středoevropské země, nicméně morální rovina příběhu zůstává univerzální a nadčasová.“ Cenu v Praze převzala představitelka hlavní role Ágnes Krasznahorkai.

Soutěžní sekce Film & hudba DEF podtrhuje sílu dvou uměleckých disciplín a jejich schopnost oslovit lidské emoce a vášně na celém světě. O ceně BEST MUSIC FILM pro snímek Tygr v ráji rozhodli porotci: finský filmový režisér a scenárista a vítěz loňské soutěže DEF Einari Paakkanen, dále hudebník David Žbirka a slovenská zpěvačka a herečka Alžbeta Ferencová, známá jako Zea. „Tygr v ráji zaujímá poetičtější a místy surrealistický přístup k žánru hudebního dokumentu. Odvážný a unikátní film režiséra Mikel Cee Karlssona poskytuje náhled do psychického stavu umělce, spíše než faktickou časovou osu jeho kariéry a tímto neobvyklým přístupem si získal hlas poroty,” uvádí k vítěznému snímku za porotu David Žbirka.

Mohlo by vás dále zajímat
Partneři